onsdag 5. november 2008

Valgdekning til nye høyder

Ehhh, er vel litt tøft, men hva i all verden er vitsen? :S

Skjermen de brukte var i alle fall tøffe.. :)

via NRKbeta by Øyvind Solstad on 11/5/08

Bildet av Obama og Twitter er tatt av Quinn Dombrowski - og har en CC-lisens.

Dekningen av valg i TV tok noen nye hopp fremover i natt. Spesielt CNN har utmerket seg med fantastiske teknologiske nyvinnger for å visualisere mange tall og data.

Programlederne kunne bruke avansert multitouch-skjermer for å se på resultater fra de fem tidligere valgene. De kan zoome inn og ut på kartene med hendene, se på flyfoto ala Google maps, se demografi for befolkningen både i forhold til alder og språk - og CNNs reportere har hatt med seg GPS-mottagere slik at man får et bilde av hvor de forskjellige kandidatene har reist de siste ukene før valget.

Her er den offisielle fem minutter lange videoen fra CNN, hvor John King forklarer hvordan “magic board” fungerer. Om du ikke orker se hele, så se i hvertfall fra 01:50 og utover et stykke…

Men hvor var Princess Leia?

CNN brukte også holografiske teknikker i sendingen sin i natt. CNNs Jessica Yellin ble filmet med hele 35 HD-kameraer i ring rundt henne, og bildet av henne ble så prosessert og vist som om hun var i studio i Atlanta. Akkurat som i Star Wars når roboten R2-D2 viser Princess Leias beskjed til Obi-Wan Kenobi…

Slik så det ut når CNN sendte i natt:

Gi dette noen år og vi får inn reportere fra hvor som helst på hvilket som helst sted i verden. Raymond tipset oss om artikkel på Gizmodo som forklarer hvordan CNNs hologram fungerer.

Hvordan klarte vi i NRK oss?

Det er valg i Norge neste år, og vi kan røpe at vi har spennende planer for valgsendingene våre. I natt var det mange som mente at vi ikke holdt tritt med f. eks. CNN. Det skulle vel kanskje bare mangle! CNN bruker maaaaaasse ressurser på å dekke det amerikanske valget i beste sendetid, mens for NRK er det en sending midt på natten med tross alt begrenset antall seere.

Spørsmålet er likevel hvordan vi klarer oss nå som mange kan få inn data og nyheter fra alle kanter. Jeg satt og fulgte med på den intense “kvitringen” som foregikk på Twitter i natt, og er enig med David Weinberger (som vi tidligere har dekket her på NRKbeta):


The Best Political Team on TV is not as good as Twitter


For om du følger noen hundre bra folk på Twitter, får du inn et hav av interessante betraktninger, sitater, lenker til de ferskeste rapportene, bilder, videoklipp. Og du får det i det øyeblikket de kommer, ikke minutter eller timer senere når kanaler som CNN og NRK endelig har plukket dem opp. I en valgnatt er hurtighet viktig - og da vinner de sosiale nettverkene.

Derfor er det kanskje ikke så rart at enkelte var litt kritiske til hvordan vi løste nattens sendinger:

Arnstein Steinlein: Ja, som nevnt i tweet til @NRKbeta i natt henger NRK foreløpig “en smule” etter. ;)

Eirik Newth: NRK viser gamle klipp og mumler om at “McCain satser på erfaring” - CNN har eksperter og visualiseringteknologi - no friggin’ contest!

Fredrik Johnsen: For ikke å snakke om touch-skjermene til CNN! :) Bare tenk på Geir Heljesen med en sånn… Hører dere @nrkbeta? Noe for 2009?

Nicolai Rygh Rygh: CNN is news 2.0. NRK is news 1.0. og CNN rocks! NRK is way behind both with the people and the gfx

Mathias Lervold: NRK reporter til svart amerikaner: “så for deg er det altså viktigere med McCains politikk enn Obamas hudfarge?” …./facepalm

Og så denne fine til slutt…
J. Hammershaug: Historisk øyeblikk på NRK akkurat nå, Bjørn Hansen gråter. Mektig.

(Han gråter ikke over valgresultatet)

Sosiale nettverk som kilde

Hva tror du blir viktig for oss i NRK når vi skal dekke det norske valget etter nyttår? Personlig tror jeg vi skal være mye flinkere å ta inn både meninger og lenker til meninger og fakta via sosiale nettverk. BBC har gjort noen spennende forsøk under det amerikanske valget, og Twitter beviste i natt at selv ikke NRKs korrespondent-nett kan matche tusenvis av ivrige mennesker med internett foran seg.

Valget i USA tidligere på NRKbeta:
Valgflash
Enveis eller toveis debatt?
Twitter følger USA-valget




Reblogged with MessageDance using Google Reader | Reply On Twitter

Ingen kommentarer:

Bloggarkiv